BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

torsdag, augusti 20, 2009

Om cirkeln

Ett viktigt inslag i wicca är cirkeln – att slå eller forma en cirkel ingår i det rituella sabbatsfirandet likaväl som i det magiska arbetet. Cirkeln återkommer också i wiccansk symbolik, exempelvis i årshjulet, livets spiral och fullmånen.

Vad är en cirkel?

Inom wiccarörelsen avser man med ordet ”cirkel” egentligen en sfär eller bubbla av kraft som utgår från en individs centrum och omger personen. Syftet med cirkeln är att filtrera bort störningar som kommer utifrån och skapa en inre kärna av kraft, koncentration och fokus där man kan kommunicera med guden och gudinnan eller arbeta med magi.

Arbetet med att forma en cirkel är syftar inte till att ”stänga ute onda andar” utan är snarare en teknik för att fokusera och koncentrera sig, stärka samhörigheten med gudarna samt arbeta medvetet med de inre resurser eller krafter man har.

Cirkeln formas ofta med hjälp av visualisering (att se med sitt inre öga, att föreställa sig något i sitt sinne) men kan också formas med fysiska medel (att lägga ut en ring av exempelvis sand, stenar, blommor eller ljus) eller båda dessa tekniker i kombination.

Att forma en cirkel är ett viktigt inslag i en wiccans utövande och tro. Cirkeln är vårt tempel - en helig plats, ett sinnestillstånd där vi känner närvaron av det gudomliga.

Wicca bygger på tanken att varje utövare själv måste utforska mysterierna – dvs, du kan aldrig i sanning lära dig vad det betyder att vara en del av livets väv eller hur det känns att uppleva närvaron av det gudomliga utan att själv uppleva det. Dessa mysterier kan man inte läsa sig till i en bok eller lära dig av någon annan – du måste själv uppleva dem. Därför bör man göra det till en vana att alltid forma en cirkel vid bön, magiskt arbete och ritualfirande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar