BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

tisdag, mars 09, 2010

Om bloggande - vad är en blogg?

Detta inlägg ingår i en uppgift i kursen Digitala distributionsformer!

Vad är egentligen en blogg, eller "web log" som de egentligen heter? En blogg kan beskrivas som en interaktiv webbsida som är enkel att uppdatera, och där författaren/författarna kan publicera sina inlägg från vilken dator som helst. Inläggen utgörs ofta av reflektioner och diskussioner (via kommentars-funktionen). (Richardson 2009, s 17-18)

"Bloggning" eller "att blogga" är verbformen av ordet blogg, och beskriver handlingen att uppdatera bloggen med nya inlägg eller ändringar av tidigare inlägg. (Wikipedia, 2010)

Richardson menar att många idag använder bloggandet som en form av journalföring eller dagboksskrivande, vilket han inte menar är egentligt "bloggande": Han poängterar att det finns andra användingsområden som ger goda effekter. Särskilt menar han att förmågan att "tänka i ord" - att jämföra med att endast räkna upp dagens händelser - utvecklas vid bloggskrivande. (Rickardson 2009, s 20)

In sin bok tar Richardson upp inlärningspecialisterna Fernette och Drock Eide's forskning. (Richardson 2009, s20). Nyfiket ger jag mig ut på nätet för att läsa mer i deras blogg. De hävdar att mental aktivitet förändrar hur våra hjärnors struktur:
"...not only what we think, but how we think as well."
De hävdar vidare, att bloggandet (och bloggläsandet) i bästa fall förstärker förmågan till kritiskt och analytiskt tänkande, delvis på grund av möjligheten till interaktion och diskussion. Det blir en form av läsande, där läsaren inbjuds till att aktivera sig och engagera sig istället för att bara passivt läsa. Eftersom bloggandet som publiceringsform uppmuntrar författarna att uppdatera sajten ofta (om man vill behålla sina läsares intresse), kan också kreativiteten stimuleras. (Eide, Brock & Eide, Fernette, 2005)

Finns det nackdelar med bloggandet? Skribenter använder ofta sina bloggar som ett socialt verktyg snarare än ett verktyg för bildning. Det är ingen problem i sig men tyvärr är det ganska vanligt att bloggare, särskilt tonåringar, är generösa med information om sig själva i text och bild och kan på så sätt oavsiktligt locka till sig ofredare. (Richardson 2009, s 20)

Microsoft har en del goda säkerhettips som jag tror alla har glädje av att läsa och fundera över. Bland annat poängteras riskerna med att lämna ut sitt riktiga namn och sin adress samt med att lägga ut bilder på sig själv och andra (vilket även kan vara ett lagbrott om man inte har personernas tillstånd att lägga ut bilderna). Bland de riktlinjer man kan hålla i minnet vid all form av publicering på Internet, oavsett om det gäller bloggar, forum eller andra publiceringssätt finns följande tips som tål att upprepas:

Avslöja aldrig personlig information som efternamn, kontaktinformation, hemadress, telefonnummer, din skolas namn, e-postadress, efternamn på vänner och släktingar, smeknamn i snabbmeddelandetjänster, ålder eller födelsedatum.

Publicera aldrig provocerande bilder på dig själv eller någon annan, och se till att bilder aldrig avslöjar någon av ovanstående information. Kom ihåg att det gäller bakgrunden i bilderna också.

Ha inställningen att allt som publiceras på nätet är permanent. Vem som helst på Internet kan skriva ut en blogg eller spara den på sin dator. (Microsoft, 2006)


/ Lena Fernstedt
Referenser:
  • Eide, Brock & Eide, Fernette (2005). Eide Neurolearning Blog: Brain of the Blogger. [Elektronisk].
    Tillgänglig: < http://eideneurolearningblog.blogspot.com/2005/03/brain-of-blogger_03.html> [2010-03-09]
  • Microsoft (2006). Tolv säkerhetstips för föräldrar och barn. [Elektronisk]
    Tillgänglig: [2010-03-09
  • Richardson, Will (2009). Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for
    classrooms.
    Thousand Oaks, California: Corwin Press.
  • Wikipedia (2010). Blog. [Elektronisk]
    Tillgänglig: < http://en.wikipedia.org/wiki/Blog > [2010-03-09]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar