BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

torsdag, mars 11, 2010

Att bedöma en bloggs trovärdighet

Detta inlägg ingår i en uppgift i kursen Digitala distributionsformer!

Finns det någon metod för att kunna bedöma hur riktig och trovärdig en blogg är, när man besöker den som läsare?

Egentligen kan man väl aldrig vara 100 % säker. Folk ljuger medvetet eller för vidare sådant de missuppfattat eller själva blivit förledda till att tro är sanning. Företag är ofta måna om sin image och om att framstå i god dager, och väljer ibland att uttrycka sig på ett sätt som kan missleda, medvetet eller omedvetet. Var särskilt kritisk när bloggar presenterar statistik, eller generaliserar - varifrån kommer uppgifterna? Gå till källan och verifiera sanningshalten, istället för att bara köpa resonemanget rakt av. (Downes, 2005)

Att gå till källan det var just vad jag gjorde när jag i Richardsons bok läste om bloggaren Stephen Downes och hans tankar om bloggars trovärdighet! Jag besökte Downes webbsida, och läste det inlägg som Rickardson refererade till för att se vad som egentligen skrivits, med författarens egna ord.

Richardson för resonemanget vidare. Han föreslår att man söker efter en "About"-sektion (eller liknande) på bloggen för att läsa mer om författarens bakgrund och på så sätt forma sig en bild om huruvida personen kan tänkas vara en auktoritet inom sitt bloggområde eller ej. Titta på bloggens "blogroll" eller lista över andra bloggar som författaren följer. Kika också på tidigare inlägg och följ länkarna du hittar där. Finns det en politisk övertygelse, eller säljer författaren något? I så fall kan inläggen tänkas vara vinklade. (Richardson 2009, s 36-37)


Referenser
  • Downes, Stephen (2005). Principles for Evaluating Websites. [Elektronisk]
    Tillgänglig: < http://www.downes.ca/post/4 > [2010-03-11]
  • Richardson, Will (2009). Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for
    classrooms.
    Thousand Oaks, California: Corwin Press.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar