BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

torsdag, mars 11, 2010

Kom igång med bloggandet!

De två vanligaste tjänsterna för bloggande är Blogger/Blogspot och Wordpress. Det är tämligen enkelt att skapa en blogg - du besöker endera sajten och skapar ett användarkonto, väljer ett namn till din blogg och kan sedan göra ett antal olika inställningar såsom att välja tema (färger, typsnitt, bakgrund osv).

Den som så önskar kan lägga till olika "widgets" på sin blogg. En widget är en färdig snutt med kod som kan installeras och köras på vilken webbsida som helst, och innehåller ofta (men inte alltid) skript såsom JavaScript. Exempel på widgets är en sektion på bloggen som visar dagens väder, räknar ner till ett visst datum eller fungerar som små spel. (Wikipedia, 2010)

Av egen erfarenhet och testande av både Blogger och Wordpress har jag lärt mig nyttan med widgets som t ex hämtar in Twitter-inlägg och Delicious-länkar direkt till bloggen. Det är praktiskt och smidigt för den som (liksom jag) inte har nån större lust att sitta och uppdatera på många sajter varje dag. Nu uppdateras mina blogg-widgets varje gång jag twittrar eller lägger upp nya länkar på Delicious, istället för att jag manuellt måste gå in och lägga in dem på bloggen! Ett exempel på hur detta kan se ut finner du på Ugglemors blogg, där jag skriver inlägg för en kurs som jag läser på Högskolan Väst.

Börja blogga i liten skala. Kanske bara länka till något intressant du hittat på nätet, och skriva några rader om det. Läs andra bloggar för att få idéer om hur du kan strukturera dina egna inlägg. Med tiden, när du känner dig mer hemvan vid ditt valda bloggformat och sättet att kommunicera via kommentarer, kanske du börjar skriva djupare analyser om sådant du läser eller funderar över, utifrån egna erfarenheter och källor du funnit - som du därtill granskar kritiskt och länkar till. Nu bloggar du "på riktigt"! (Rickardson 2009, s 44-46).

Ha alltid i minnet, att det du skriver är publikt och att vem som helst kan gå in och läsa det.

Referenser
  • Richardson, Will (2009). Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for
    classrooms.
    Thousand Oaks, California: Corwin Press.
  • Wikipedia (2010). Web widget. [Elektronisk]
    Tillgänglig: < http://en.wikipedia.org/wiki/Web_widget > [2010-03-11]

Att bedöma en bloggs trovärdighet

Detta inlägg ingår i en uppgift i kursen Digitala distributionsformer!

Finns det någon metod för att kunna bedöma hur riktig och trovärdig en blogg är, när man besöker den som läsare?

Egentligen kan man väl aldrig vara 100 % säker. Folk ljuger medvetet eller för vidare sådant de missuppfattat eller själva blivit förledda till att tro är sanning. Företag är ofta måna om sin image och om att framstå i god dager, och väljer ibland att uttrycka sig på ett sätt som kan missleda, medvetet eller omedvetet. Var särskilt kritisk när bloggar presenterar statistik, eller generaliserar - varifrån kommer uppgifterna? Gå till källan och verifiera sanningshalten, istället för att bara köpa resonemanget rakt av. (Downes, 2005)

Att gå till källan det var just vad jag gjorde när jag i Richardsons bok läste om bloggaren Stephen Downes och hans tankar om bloggars trovärdighet! Jag besökte Downes webbsida, och läste det inlägg som Rickardson refererade till för att se vad som egentligen skrivits, med författarens egna ord.

Richardson för resonemanget vidare. Han föreslår att man söker efter en "About"-sektion (eller liknande) på bloggen för att läsa mer om författarens bakgrund och på så sätt forma sig en bild om huruvida personen kan tänkas vara en auktoritet inom sitt bloggområde eller ej. Titta på bloggens "blogroll" eller lista över andra bloggar som författaren följer. Kika också på tidigare inlägg och följ länkarna du hittar där. Finns det en politisk övertygelse, eller säljer författaren något? I så fall kan inläggen tänkas vara vinklade. (Richardson 2009, s 36-37)


Referenser
  • Downes, Stephen (2005). Principles for Evaluating Websites. [Elektronisk]
    Tillgänglig: < http://www.downes.ca/post/4 > [2010-03-11]
  • Richardson, Will (2009). Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for
    classrooms.
    Thousand Oaks, California: Corwin Press.

tisdag, mars 09, 2010

Om bloggande - vad är en blogg?

Detta inlägg ingår i en uppgift i kursen Digitala distributionsformer!

Vad är egentligen en blogg, eller "web log" som de egentligen heter? En blogg kan beskrivas som en interaktiv webbsida som är enkel att uppdatera, och där författaren/författarna kan publicera sina inlägg från vilken dator som helst. Inläggen utgörs ofta av reflektioner och diskussioner (via kommentars-funktionen). (Richardson 2009, s 17-18)

"Bloggning" eller "att blogga" är verbformen av ordet blogg, och beskriver handlingen att uppdatera bloggen med nya inlägg eller ändringar av tidigare inlägg. (Wikipedia, 2010)

Richardson menar att många idag använder bloggandet som en form av journalföring eller dagboksskrivande, vilket han inte menar är egentligt "bloggande": Han poängterar att det finns andra användingsområden som ger goda effekter. Särskilt menar han att förmågan att "tänka i ord" - att jämföra med att endast räkna upp dagens händelser - utvecklas vid bloggskrivande. (Rickardson 2009, s 20)

In sin bok tar Richardson upp inlärningspecialisterna Fernette och Drock Eide's forskning. (Richardson 2009, s20). Nyfiket ger jag mig ut på nätet för att läsa mer i deras blogg. De hävdar att mental aktivitet förändrar hur våra hjärnors struktur:
"...not only what we think, but how we think as well."
De hävdar vidare, att bloggandet (och bloggläsandet) i bästa fall förstärker förmågan till kritiskt och analytiskt tänkande, delvis på grund av möjligheten till interaktion och diskussion. Det blir en form av läsande, där läsaren inbjuds till att aktivera sig och engagera sig istället för att bara passivt läsa. Eftersom bloggandet som publiceringsform uppmuntrar författarna att uppdatera sajten ofta (om man vill behålla sina läsares intresse), kan också kreativiteten stimuleras. (Eide, Brock & Eide, Fernette, 2005)

Finns det nackdelar med bloggandet? Skribenter använder ofta sina bloggar som ett socialt verktyg snarare än ett verktyg för bildning. Det är ingen problem i sig men tyvärr är det ganska vanligt att bloggare, särskilt tonåringar, är generösa med information om sig själva i text och bild och kan på så sätt oavsiktligt locka till sig ofredare. (Richardson 2009, s 20)

Microsoft har en del goda säkerhettips som jag tror alla har glädje av att läsa och fundera över. Bland annat poängteras riskerna med att lämna ut sitt riktiga namn och sin adress samt med att lägga ut bilder på sig själv och andra (vilket även kan vara ett lagbrott om man inte har personernas tillstånd att lägga ut bilderna). Bland de riktlinjer man kan hålla i minnet vid all form av publicering på Internet, oavsett om det gäller bloggar, forum eller andra publiceringssätt finns följande tips som tål att upprepas:

Avslöja aldrig personlig information som efternamn, kontaktinformation, hemadress, telefonnummer, din skolas namn, e-postadress, efternamn på vänner och släktingar, smeknamn i snabbmeddelandetjänster, ålder eller födelsedatum.

Publicera aldrig provocerande bilder på dig själv eller någon annan, och se till att bilder aldrig avslöjar någon av ovanstående information. Kom ihåg att det gäller bakgrunden i bilderna också.

Ha inställningen att allt som publiceras på nätet är permanent. Vem som helst på Internet kan skriva ut en blogg eller spara den på sin dator. (Microsoft, 2006)


/ Lena Fernstedt
Referenser:
  • Eide, Brock & Eide, Fernette (2005). Eide Neurolearning Blog: Brain of the Blogger. [Elektronisk].
    Tillgänglig: < http://eideneurolearningblog.blogspot.com/2005/03/brain-of-blogger_03.html> [2010-03-09]
  • Microsoft (2006). Tolv säkerhetstips för föräldrar och barn. [Elektronisk]
    Tillgänglig: [2010-03-09
  • Richardson, Will (2009). Blogs, wikis, podcasts, and other powerful web tools for
    classrooms.
    Thousand Oaks, California: Corwin Press.
  • Wikipedia (2010). Blog. [Elektronisk]
    Tillgänglig: < http://en.wikipedia.org/wiki/Blog > [2010-03-09]